Programjaink

LILLY JÓSZOLGÁLATI NAP – GLOBAL DAY OF SERVICE

Különösen büszkék vagyunk azokra a társadalmi célú programjainkra, amelyeket munkatársaink önkéntes alapon szerveznek és hajtanak végre. Az immár többéves múltra visszatekintő „Global Day of Service” (Jószolgálati Világnap) elnevezésű kezdeményezésünk a világ egyik legnagyobb egynapos, önkéntes, jószolgálati aktivitása, amelynek keretében 60 országban mintegy 24 000 dolgozó vesz részt minden évben. Segítettünk már többek között természeti katasztrófákban érintett családoknak, festettünk kórházakat, telepítettünk fákat. Részben ennek is köszönhető, hogy a Lilly elnyerte az amerikai Points of Light Institute egyik legnagyobb presztízsű díját, a dolgozók önkéntes tevékenységeiért.

A minden év októberében rendezett globális jótékonysági nap munkájában 2008. óta vesznek részt a magyar önkéntesek is. 2008-ban a Tárt Kapu a Kreatív Életért pszichiátriai betegegyesület művészetterápiás csoportját támogattuk, egy évre rá pedig a felsőzsolcai árvízben megrongálódott Krisztina Óvoda udvari játékait újítottuk fel a gyerekek nagy örömére. 2011. és 2013. között három éven át a bicskei Kossuth Zsuzsa Általános Iskola és Gyermekotthon volt a Jószolgálati Nap helyszíne. A gyermekotthont annak reményében választottuk több éves partnerünknek, hogy az adományoknak és a befektetett önkéntes munkának köszönhetően tartós segítséget nyújthassunk az állami gondozott gyermekek mentálhigiénés és egészségi állapotának javításában. Ez idő alatt a Lilly dolgozóinak segítségével lett gazdagabb a gyermekotthon többek közt egy közel 900 m2 alapterületű, csodálatos gyógynövénykerttel, egy, a szabadidő hasznos kihasználására alkalmas 200 m2-es közösségi klubszobával, valamint egy 3 000 négyzetméteres vadasparkkal, amely elsősorban az érzelmileg sérült gyermekek állatterápiás nevelésében nyújt azóta is kézzelfogható élményt és pozitív változásokat előidéző mentálhigiénés segítséget. Ezenkívül a vállalat munkatársai részt vettek az egykori Batthyány-kastélyban otthont kapott intézmény kerítéseinek, sétányainak kiépítésében, az elöregedett nyílászárók cseréjében és a lakószobák otthonosabbá tételében.

2014 –ben a dolgozók a budapesti III. kerületi Szellő utcai Óvoda, Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény valamint a budapesti Csillagház Általános Iskola halmozottan fogyatékos gyermekei számára nyújtottak segítő kezet. A Lilly több mint 40 munkatársa látogatta meg ezt a speciális nevelési intézményt, hogy a vállalat által nyújtott pénzügyi támogatáson túl személyesen találkoztak a fogyatékkal élő gyermekekkel. A közös programot egy mesébe ágyazott drámapedagógiai aktivitás foglalta keretbe, majd a mesejáték után a Lilly dolgozói a gyerekekkel közösen különféle, színes madárházikókat festettek.

2015-ben a dolgozók önkéntes munkája és a vállalat pénzbeli adománya révén a Zuglóban lévő országos beiskolázású Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Gimnázium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium szépült meg és kapott egy fiatalos, vidám hangulatú közösségi teret. Egy addig kevésbé kihasznált „zsibongó” helyén egy hangulatos, színes falakkal és fiatalos berendezéssel ellátott közösségi tér került kialakításra, ahol a gyermekek kikapcsolódhatnak, játszhatnak, szülinapokat és klubdélutánokat is szervezhetnek maguknak.

2016-ban a Lilly dolgozói egy napra „erdőmentőnek” álltak, hogy önkéntes munkájukkal a mozgáskorlátozottak számára is bejárhatóvá tegyék a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Ócsai Tájvédelmi Körzetében lévő Selyemréti erdei tanösvényt. A vállalat dolgozói ismét egy nemes cél érdekében fogtak össze: a Jószolgálati Napon saját kétkezi munkájukkal újítottak fel, és tettek akár a mozgásukban korlátozott gyermekek és felnőttek számára is az év minden napján látogathatóvá egy erdei tanösvényt. A projektben az Erdőmentők Alapítvány állt a cég dolgozóinak segítségére .

2017. évi Jószolgálati Napon a vállalat dolgozói az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskolában tevékenykedtek, ezáltal segítséget nyújtva az iskola instruktorainak, közvetve pedig a vakvezető kutyára váró embertársainknak. A Lilly önkéntesei lefestették a tanpályai elemeit,  kertet takarítottak a futtató körül. A munka után betekintést kaptak az iskola tevékenységébe, meghallgatták az instruktorok előadását a professzionális képzési programról, és arról a lenyűgöző elhivatottságról, amellyel nap mint nap előkészítik „dolgozó éveikre” a vakvezető kutyákat és amelynek eredményeképpen egy vak ember számára kinyílhat a világ.

2018-ban a Lilly dolgozói visszalátogattak az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskolába, és önkéntes munkájukkal hozzájárultak az iskola őszi kertrendezési projektjéhez: festettek, ültettek, kertészkedtek. A nap végén ismét örömmel és lelkesedéssel nézték meg az instruktorok és a "tanuló" vakvezető kutyák bemutatóját.

2019-ben a Jószolgálati Napon a Lilly dolgozói egy Nemzeti és Nemzetközi Lovasterápiás verseny előkészítési munkáihoz járultak hozzá. A Magyar Lovasterápiás Szövetség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által rendezett eseményen versenyezhettek többek között látássérült, mozgássérült, értelmileg akadályozott gyerekek. A versenyt megelőző napon a Lilly önkéntesek Fóton, a Lovasterápiás központban takarítottak, terepet rendeztek verseny infrastruktúra építésében segítettek.

CONNECTING HEARTS ABROAD

A „Connecting Hearts Abroad” elnevezésű programunk keretében a társadalmi munka és az önzetlen segítségnyújtás iránt elkötelezett munkatársaink olyan önkéntes tevékenységeket végeznek a világ legkülönbözőbb tájain, amelyek elsősorban nem szaktudást vagy különleges képzettséget igényelnek, hanem nyitottságot, szenvedélyes meggyőződést és elhivatottságot. Hisszük, hogy a diverzitás, a sokszínű tudás a fejlődés hatalmas erejű motorja. A Lilly ezért fektet nagy hangsúlyt arra, hogy a munkatársak sokoldalú készségekkel és széles látókörrel rendelkezzenek. .Egyedülálló programunkban évente mintegy száz munkatársunk indult útnak, , hogy a laboratóriumok és irodák steril körülményeit messze maguk mögött hagyva testközelből szerezzenek valódi tapasztalatokat azokról a vidékekről, ahol a legnagyobb az ínség. Önkéntes „nagyköveteink” szegénységtől, éhségtől, járványoktól sújtott országok területén négy kategóriában nyújtanak segítséget a helyi lakosoknak és közösségeknek: egészségügy, gyermek és idősgondozás, oktatás, közösségépítés. A marketingestől a laboratóriumi kutatóorvosig, a felsővezetőktől a részmunkaidős asszisztensekig bárki számára nyitva áll a lehetőség, hogy önkéntes munkája során életre szóló emlékeket, valódi benyomásokat és inspirációkat gerjesztő tapasztalatokat gyűjtsön. Amelyeket később munkája során is kamatoztatni tud – hogy együtt jobbá tegyük a világot!