Gyógyszerhamisítás ellen

A gyógyszerhamisítás korunk egyik veszedelmes jelensége. Hamisítványnak nevezzük mindazokat a készítményeket, amelyek hatóanyagot nem tartalmaznak, hatóanyagot nem a feltüntetett mennyiségben tartalmaznak, más hatóanyagot tartalmaznak, hamisított a csomagolásuk vagy káros, mérgező anyagokat tartalmaznak. A hamisított gyógyszerekben gyakran előforduló veszélyes, mérgező anyagok közül megemlítendő az arzén, bórsav, téglapor, cementpor, krétapor, padlófényező, ólomtartalmú közútfesték, nikkel, cipőpaszta és a hintőpor. Hamisítványnak számítanak a fentieken túl természetesen az eredeti termékek illegális másolatai is.

A gyógyszerhamisítás társadalmi veszélyességét növeli az a tény is, hogy ezek többnyire illegális, ellenőrizetlen, egészségtelen körülmények között készülnek, forrásuk ismeretlen, tartalmuk megbízhatatlan.

A gyógyszerhamisítók hirdetéseiben, elektronikus üzeneteiben olvashatókkal ellentétben a hamisítványok NEM az eredeti gyógyszerek „generikus” verziói. A generikus készítményeket a kormányzati egészségügyi szervek ellenőrzik, és azokat jóváhagyják. A hamisítványok NEM rendelkeznek ilyen jóváhagyással. A hamisítás nem csak az innovatív (eredeti) gyógyszereket, hanem a generikus készítményeket is fenyegeti. A leggyakrabban hamisított gyógyszerek között találhatunk különféle vírusos betegségek, gyulladások, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, merevedési zavar kezelésére szolgáló készítményeket illetve antidepresszánsokat.

A gyógyszerhamisításból az országokon és kontinenseken átívelő szervezett bűnözés jelentős bevételhez jut. 2010-ben a becslések szerint 75 000 millió US dollár volt a hamis gyógyszerek forgalma. Az ezzel foglalkozó globálisan szervezett bűnözői csoportok gyakran csúcsminőségű nyomdai és csomagolási technológiával rendelkeznek, miközben maguk a készítmények a legalapvetőbb higiéniai szabályokat is nélkülöző körülmények között készülnek.