A Gyógyszerbiztonság

A Lilly számára a betegek biztonsága kiemelt fontosságú. Ezért állítottuk fel a Gyógyszerhamisítás-Elleni Nemzetközi Csoportunkat is, hogy azonnali és hatékony lépéseket tegyünk, amelyekkel megóvhatjuk a betegeket a hamis gyógyszerek jelentette veszélyektől.  A csoport számos szakterület és tevékenység képviselőiből állt össze: a termeléstől és a biztonsági szolgálatoktól kezdve az értékesítésen, a törvényszéki orvosszakértőkön és a kormányzati kapcsolatok képviselőin át a jogászokig.

Átfogó szemléletmód

A hamisítás elleni nemzetközi fellépés átfogó szemléletmódot kíván, amelyben szükségszerű teendők: 

  • a teljes, globális gyógyszeripari termelési lánc fokozott ellenőrzése és biztosítása,
  • az illegális tevékenységek elrettentése érdekében szigorú jogi szabályrendszer megteremtése,
  • súlyosabb büntetések kiszabása,
  • a megfelelő emberi és anyagi erőforrások biztosítása a hamisítókkal szembeni határozott fellépéshez,
  • a kormányzati szervek és a gazdaság szereplőinek folyamatos együttműködése,
  • a nemzetközi szintű együttműködés erősítése.

 Partnerség a betegek védelmében

A különféle kormányzati, igazságügyi és határvédelmi szervekkel szorosan együttműködve igyekszünk kiszűrni a hamisított gyógyszereket, és megakadályozni azoknak a fogyasztókhoz történő eljutását. Támogatjuk a nemzetközi bűnüldöző és rendvédelmi szervezeteket a gyógyszerhamisítást bűnszervezet keretében elkövető csoportok feltérképezésében, azonosításában és felszámolásában.

A hamisítás elleni küzdelemben az egyes kormányok, kormányzati szervek, betegszervezetek, orvosszövetségek és gyógyszergyárak világméretű összefogására és összehangolt munkájára van szükség.

Tájékoztatás és figyelemfelhívás

A Lilly az egész világra kiterjedő felvilágosító kampányt folytat annak érdekében, hogy a kormányzati döntéshozók és az egészségügyi szakemberek teljes körűen tájékozódni tudjanak a gyógyszerhamisítás valódi veszélyeit illetően. Ebben a munkában szorosan együttműködünk olyan, kormányzatokon felül álló szervekkel is, mint pl. az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egészségügyi Szakemberek Világszövetsége (WHPA), a Vám Világszervezet (WCO) és az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA). A sikeres nemzetközi összefogás elsődleges feltétele, hogy a hamisítás valós veszélyei és az azzal kapcsolatos, fenyegető, globális tendenciák egyértelműek legyenek minden érintett számára – a betegek, az orvostársadalom, az egészségbiztosítás és a kormányzat képviselői számára egyaránt.