Örökségünk

A több mint 140 éves tradícióval rendelkező Eli Lilly and Company a világ egyik vezető kutatás‐orientált gyógyszeripari vállalata. Története 1876. május 10-én kezdődött: az amerikai polgárháború leszerelt ezredese, Eli Lilly egy indianapolisi téglaházban ezen a napon indította útjára gyógyszeripari vállalkozását. Küldetését arra a meggyőződésre építette, hogy az akkortájt kapható jórészt ismeretlen összetételű oldatokat és csodaszernek hívott pirulákat valódi orvosságokra cserélje. Egy olyan vállalat felépítését tűzte ki célul,…

  • amely mindig a lehető legmagasabb minőség elérésére törekszik,
  • amelyben a szakértelem szerepe kiemelkedő,
  • amelynek gyógyszerei mindig a tudomány csúcsát képviselik.

Lilly ezredes, bár forradalmi gondolatai nyomán az üzlete gyorsan fejlődött, nem volt teljesen elégedett a gyógyszerek hagyományos tesztelési eljárásaival. Ezért 1886-ban egy ifjú tudóst vett fel cégéhez, kifejezetten azzal a céllal, hogy a minőségbiztosítás és értékelés legfejlettebb normáit alkalmazza és továbbfejlessze. Közös munkájuk teremtette meg a Lilly örökségének napjainkig is érvényes alapjait: egyrészt a meglévő termékek kimagasló minőségének kompromisszumok nélküli biztosítását, másrészt a mindig újabb és jobb gyógyszerek, terápiák kifejlesztése iránti elköteleződést.

Mérföldkövek a felfedezésinkben

Az elmúlt több mint 140 év során számos, korábban gyógyíthatatlan betegség megoldását adtuk az orvosok kezébe:

Inzulin

A Lilly hozta forgalomba a világ első inzulin készítményét, amely forradalmasította az addig halálos betegségként számon tartott cukorbetegség kezelését.

Penicillin

A Lilly elsőként alkalmazta azt a módszert, amely lehetővé tette a világ első antibiotikumának, a penicillinnek a tömeggyártását. Ezzel kezdetét vette a fertőző betegségek elleni sikeres küzdelem.

Gyermekbénulás

A Salk vakcina gyártásával a Lilly oroszlánrészt vállalat járványos gyermekbénulás leküzdésében. 6 éven belül a megbetegedések 95%-kal csökkentek.

Humán inzulin

A Lilly állított elő először génrekombinációs technikával humán inzulint, amely újabb mérföldkövet jelentett a cukorbetegség kezelésében.

Skizofrénia

Az 1990-es években került forgalomba a skizofrénia új gyógyszere, mely a mai napig több millió beteg életében hozott jelentős életminőség változást világszerte.