Biotechnológia

Egy hatalmas jelentőségű, fokozatos portfólió-váltásnak lehetünk szemtanúi a világ egészségügyi iparán belül: a szintetikus szerek helyett egyre fontosabbá válnak a biotechnológiai úton előállított gyógyszerek.
Egyes előrejelzések szerint 5 év múlva már a globális gyógyszerpaletta közel egynegyedét fogják kitenni a biológiai terápiák.

A Lilly a biotechnológia valódi élharcosának számít a piacon: már a cukorbetegség legyőzését lehetővé tévő, a cég által 1923-ban gyártani kezdett inzulin is „organikusnak” tekinthető, hiszen állati eredetű hormonból készült, de az első, 100%-osan biotechnológián alapuló gyógyszer, a humán inzulin kifejlesztése is a Lilly innovációja volt.

A biotechnológia térhódítása szoros összefüggésben áll azzal a tendenciával is, hogy a betegek egyre tudatosabbak és felvilágosultabbak, a finanszírozók (a biztosítók) pedig egyre költségérzékenyebbek. A biológiai gyógyszerek talán legnagyobb előnye ugyanis pont a kimagasló hatékonyság mellett a kedvező haszon-kockázat aránya.

A Lilly stratégiai célja, hogy a világ egyik vezető biotechnológiai kutató-fejlesztő vállalata legyen. A kutatás végső fázisaiban lévő új szereinknek már közel a fele biotechnológiai fejlesztés eredménye.